În luna august, prețurile la alimentele de bază, cu excepția fructelor și legumelor sezoniere, au înregistrat o creștere medie de 1,53%, situându-se sub nivelul determinat de majorarea taxei pe valoarea adăugată. Informația provine dintr-un raport recent, care a analizat evoluția prețurilor pe baza datelor oferite de principalele lanțuri de retail.
Printre produsele care au devenit mai scumpe se numără carnea tocată, drojdia, iaurtul, pâinea, cozonacul, ouăle, smântâna, zahărul și untul. În schimb, unele categorii de produse și-au redus prețurile, printre care pulpele de porc, margarina, usturoiul, făina, fasolea, bulionul și orezul.
Așa cum era de așteptat, produsele sezoniere au cunoscut variații semnificative. Prețurile la prune, pepene, struguri, ardei, cartofi și ceapă au scăzut considerabil, în timp ce castraveții și unele sortimente de mere au devenit mai scumpe.
În ciuda creșterilor la produsele non-sezoniere, prețurile generale ale alimentelor din coșul de consum au scăzut cu 4,18% față de luna iunie, datorită scăderii substanțiale a prețurilor la fructele și legumele de vară.
Autoritățile au menționat că vor continua să monitorizeze evoluția prețurilor, influențate nu doar de taxe, ci și de costurile energetice și ale carburanților. S-a subliniat, de asemenea, că piața funcționează competitiv, firmele absorbind parțial creșterile pentru a-și menține atractivitatea în fața clienților.